luni, 1 martie 2010

Volumul de poeme Tarmurile iubirii de Ionela Flood obtine Premiul Grigore Vieru 2009 si premiul Prefecturii Alba Iulia

 

 

Volumul de poeme Tarmurile iubirii de Ionela Flood cu ilustratii de Ioan Astalus,Adina Romanescu, Adela Ursache obtine Premiul Prefecturii Alba Iulia

Ilustratie de carte Ioan Astalus pentru volumul Tarmurile Iubirii de Ionela Flood



Periplu editorial Alba Iulia , lansarea cartii Tarmurile iubirii de Ionela Flood la Congresul Spiritualitatii Romanesti 2009 organizat de Liga Culturala pentru Unitatea Spirituala a Romanilor de Pretutindeni , Consiliul Judetean Alba Iulia si finantat de DRRP.
Volumul a beneficiat de lansare si prezentare de catre Academicianul Mihai Cimpoi si a poetei Carolina Ilinca .

Cenaclul de la miezul noptii e o noua traditie ce s-a nascut la Congresul spiritualitatii Romanesti 2009 la Alba Iulia, ale carui lucrari s-au desfasurat in noaptea de Sf . Andrei, in asteptarea zilei aniversare de 1 Decembrie . Aceasta intalnire a reunit iubitorii de poezie, delegati ai asociatiilor romanesti de pe toate meridianele lumii, care au recitat si lansat la propriu volumele prezente la acest cenaclu, chiar de la balconul Hotelului Transilvania din Alba Iulia.





Am avut onoare sa ascultam versuri proprii sau versuri de suflet recitate de Vasile Tarateanu , Avram Craciun, Prof . Marian Munteanu, Prof. Maselar, Stefan Brailler, Gheorghe Balici, Ioan Astalus, Ionela Flood iar sirul numelor lor putand fiind prelungit pana la urmatoarea intalnire. O deosebita placere a fost microrecitalul sopranei Elena Dumitriu si colinda Carolinei Ilinca..





Fără îndoială că o simplă enumerare a jaloanelor biografice, cu mai multă sau mai puţină sârguinţă, cu mai mult sau mai puţin folos, printre care a trecut şi autoarea volumului de faţă, ca mulţi dintre cei care au cochetat cu scrisul, nu ar face decât să semene cu o dare de seamă în faţa unui juriu pertinent, fără a decela emoţiile şi trăirile, care au dus la acestea.
Încercând să trec peste părerile unor „avizaţi” în critica literară, nu fac altceva decât să mă raportez mereu la părerile pertinente ale unui mare spirit al umanităţii, poetul şi pictorul Kahlil Gibran. El spunea: „Perfecţiunea e spontaneitatea cizelată. Ea poate fi atinsă doar de cei ce îndrăznesc să o caute, să o provoace şi să o stăpânească. Este marea provocare a vieţii unui scriitor.”
Senzaţia de deja-vu, în faţa poemelor Ionelei Flood, este copleşitoare. Te uimeşte şi te obligă să recunoşti că ceea ce spunea Poetul este adevărat. Dincolo de cuvinte, temele şi modul de punere în contextul liric, este o desfătare estetică. Încercând să traduci în alte cuvinte starea cititorului este la fel de greu ca atunci când ai încerca să pictezi pe zăpadă. Ceea rămâne, după ce realitatea se banalizează, nu este altceva decât o mare şi intensă bucurie, un mod plăcut şi fără echivoc de a te dărui frumuseţii. Poeta se dăruie şi dăruie, fără rezerve, ca într-un act de caritate. De fapt el este, înainte de toate, un exemplu elocvent de cum se risipeşte frumosul, de modul în care frazele pot fi decantate în versuri, care să provoace stări şi plăceri esetice.
Sub rezerva că nu o să reuşesc să creionez decât o simplă tuşă, al unui portret de poet dăruit cu har, mă alătur celor care admiră opera Ionelei Flood, aşteptând, cu nerăbdare, noile provocări. Aştept un nou volum şi o retrospectivă demnă de o mare şi valoroasă scriitoare contemporană.
Aceste neânsemnate cuvinte au un suport real şi pot fi cântarite doar de cei ce citesc poemele de faţă, de cei ce, dincolo de vanitate sau invidie, trebuie să recunoască faptul că, pe lângă “risipirea” pentru ceilalţi, este o poetă împlinită, o depozitar de surprize şi frumuseţe. Uimeşte prin vastitate, prin vervă şi dinamism, alăturându-se marilor spirite creatoare.
Poemele recentului volum sunt, înainte de toate, o lecţie de demnitate a frumosului, un mod de a decanta din prea plinul sufletului, un strop de frumuseţe, un bilet pentru eternitate.

Ioan Astalus




Volumul de poeme Tarmurile iubirii de Ionela Flood cu ilustratii de Ioan Astalus, Adina Romanescu si Adela Ursache obtine Premiul Grigore Vieru 2009

Lansarea volumului Tarmurile iubirii la Targul de carte Gaudeamus 2009, la standul Bibliotecii Mitropolitane

Ionela Flood-Lansarea volumului Tarmurile iubirii la Targul de carte Gaudeamus 2009,
Periplu editorial Alba Iulia , lansare de carte la Congresul Spiritualitatii Romanesti 2009 organizat de Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni , Consiliul Judetean Alba Iulia si finantat de DRRP.

Expozitie de arte vizuale la Congresul spiritualitatii Romanesti de la Alba Iulia 2009








Sculptorul Ioan Astalus asistat de Petre Vlaic de la Societatea Romanca din Londra au facut o donatie Muzeului Unirii cu o selectie de sculpturi in samburi de masline la finalul expozitiei colective de arte vizuale de la casa Studentilor din Alba Iulia .
Sculpturile modeleaza sugestiv portrete ale figurilor istorice reprezentative pentru parcursul natiunii romane in lume , incepand cu figuri de daci si finalizand cu Eminescu.







Niciun comentariu: